Agregati priznanih proizvajalcev

Električni agregati (generatorji) so naprave, ki mehansko energijo pretvarjajo v električno. Med seboj se električni agregati ločijo predvsem po velikosti in po vrsti (načinu) pogona. Tako poznamo male prenosne (večinoma bencinske) agregate do moči cca 10 kVA, stacionarne (večinoma diesel) agregate do moči cca 1000 kVA, plinske agregate za elektrarne ter velike agregate za hidro in termo elektrarne.

Naša ponudba je omejena na prenosne in stacionarne električne agregate (bencinske in diesel) moči od 2,0 kW do cca 800 kW. Manjši agregati so lahko 3-fazni ali monofazni.

V ponudbi imamo izključno profesionalne naprave, ki so opremljene z motorji renomiranih proizvajalcev kot so: Honda, Mitsubishi, B&S Vanguard, Perkins, Hatz, Iveco, Volvo, …

Agregati

Agregati priznanih proizvajalcev

Pri nakupu električnega agregata je dobro pridobiti nasvete usposobljenih trgovcev ali (in) električarja. Najbolj pogosta napaka ko se kupujejo agregati, je slabo ocenjena potrebna moč. V kolikor se odločite za nakup električnega agregata pri nas, boste deležni strokovnega nasveta pri izbiri ter pri vzdrževanju naprave. Naši komercialisti in serviserji so v vsakodnevnem stiku z agregati ter uporabniki le teh in poznajo vse težave, s katerimi se le ti srečujejo.

Nikakor ne zadostuje preprosto matematično seštevanje moči uporabnikov. Nekateri od teh potrebujejo večkratnik moči, ki jo boste prebrali na tablici uporabnika. Drugi pomemben faktor je (na katerega radi pozabimo) obstoj pooblaščenega in usposobljenega servisa. Ni nepomembno ali servis ima vso servisno dokumentacijo in potrebne rezervne dele.

V nadaljevanju bomo navedli nekaj nasvetov pri izbiri električnih agregatov. Agregati se morajo vedno izbirati glede na potrebe končnega uporabnika.

Vedeti morate:

  • Kolikšno moč potrebujete
  • Režim delovanja (ob izpadu el. toka, občasno delovanje, stalno napajanje, avtomatski vklop…)
  • Kakšen hrup agregata je dovoljen (kje bo naprava postavljena)
  • Kakšno avtonomijo naprave želite (koliko časa agregati delujejo z enim rezervoarjem)?
  • Ali potrebujete AVR regulacijo, ki preprečuje okvare elektronskih uporabnikov?

Izbira motorja:

  • Štiritaktni bencinski motor je primeren za manjše moči (do 10 kW). Uporablja navadni neosvinčeni bencin. Predvsem gre za enofazne naprave. Zagon je ročni ali avtomatski. V kolikor je zagon avtomatski, je narava težja za cca 15-20 kg in dražja za nekaj 100 Eur.
  • Diesel motor uporablja plinsko olje (nafto). Takšni agregati so večji (po navadi nad 10 kw) in imajo avtomatski zaganjač. Večinoma so 3-fazni.
  • Pogosto se dogaja, da predvsem vzhodnjaški proizvajalci navajajo maksimalno moč agregata, ki je praktično nepomembna, jo pa kupci (in trgovci) zamenjajo s trajno.

Na splošno velja, da je bencinski agregat primeren za občasno delovanje pri manjši moči ter je nekajkrat cenejši od diesel agregatov. Diesel agregati so povsod tam, kjer se zahteva stalno delovanje in večja izhodna moč.

Pri vseh agregatih je pomembno vzdrževanje. Predvsem je potrebno paziti na nivo olja. Dogaja se da uporabniki po nekaj let ne zamenjajo olje. To zelo vpliva na pravilno delovanje in na življenjski čas naprave.